SZC logo

Budapesti Komplex Szakképzési Centrum

OM kód: 203032 007 | 1041 Budapest, Deák Ferenc u. 40.

Intézmény logo

BKSzC Kozma Lajos Faipari és Kreatív Technikum

HírekKözérdekű adatokCLASSROOMKRÉTA

Hírek

2024. jún. 3.


NMI

    ERASMUS + Sepsiszentgyörgy 2024. április

    Erasmus+ mobilitás

    ERASMUS + Sepsiszentgyörgy 2024. április

    Az elmúlt évek hagyományának folytatásaként, idén is lehetőségünk nyílt arra, hogy legjobb és legbátrabb diákjaink számára külföldi szakmai gyakorlatot szervezzünk, az Erasmus + projekt finanszírozásában.

    A 21 kiválasztott tanuló, Torma Éva tanárnő és Katona József tanár úr kíséretében és segítségével utazott el Sepsiszentgyörgyre, hogy – szakmai szempontból is – értékes és maradandó élményeket szerezzenek a 2 hetes mobilitás során.

    Élménybeszámolójukat olvasva képet kaphatunk az eseménydús hetek történéseiről.

    Galériánk elérhető ide kattintva.

    15 órás vonatút után érkeztünk meg az erdélyi Sepsiszentgyörgyre, majd onnan kisbuszokkal vittek minket a VET Center munkatársai a a Sepsitől 4 km-re Árkoson található szállásra.

    Diákjaink hét csoportban hét különböző munkahelyen folytatták a szakmai gyakorlatot.

    WoodManagment cégnél dolgozó tizenegyedikes tanulók önálló feladatot kaptak egy saját tervezésű bútort egy népi ihletésű faliszekrényt terveztek és kiviteleztek teljesen önállóan. A  kész szekrényt megkapták és az iskolai vizsgamunka kiállításon fogják bemutatni.

    Kató Jenő kisvállalkozásnál két tizedikes fiú végezte a szakmai gyakorlatát, ők  főleg bútorlapokból készült konyhabútorokat és  polcokat élfóliáztak és szerelek össze részben a műhelyben, részben a helyszínen.A fiúk bepillantást nyertek egy faipari cég működésébe.

     

    Pista Bá vállalkozásánál négy tizedikes fiú dolgozott, ők a cég által készített kis díszfigurák előállításában, csiszolásában vettek részt.

    Wood Sense cég kisvállalkozó három tizedikes diákot fogadott, itt ajtó, ablak beszerelés ill. anyagelőkészítés, csiszolás volt a diákok feladata.

    A kisvállalkozó mesterek igyekeztek minden diák számára megfelelő feladatot adni, illetve megismertették őket a műhelyekben használt gépekkel.

    Dekoratőr tanulóink virágboltban ill. rendezvényszervező cégnél végezték a gyakorlatot.

    Milbon virágboltnál három tizedikes lány kapott munkát. Ők alapvetően száraz virággal dolgoztak, asztal-és falidíszeket , ill. tavaszi kopogtatókat készítettek, valamint a hét végén egy esküvő dekorációjának készítésében is részt vettek.

    Az IXIA  virágboltban  is három diák végezte a gyakorlatát. Ők főleg élővirágból készítettek csokrot, asztaldíszt és dekorációt.

    Lilla Orchidea rendezvényszervező cégnél is hárman kaptak munkalehetőséget,  ők padfestéssel, dekorációkészítéssel ill. berendezési feladatokkal is szembesültek.

    A tanulók visszajelzései a legtöbb munkahelyről alapvetően pozitívak voltak. A munkaadók kedvesek, türelmesek voltak, figyeltek a diákok képességeire, igényeire. Mindegyikük olyan feladattal is találkozott amivel az iskolai szakmai gyakorlati órákon még nem.

    A két munkahét közötti szombaton és vasárnap tudtunk szabadidős programot szervezni.

    Szombaton a faiparos diákokkal (a dekoratőröknek a szombati rendezvényeken kellett segédkezniük) egy gyalogtúrán vettünk részt Árkosról Sugásfürdőre, ami a környék üdülőközpontja.A több mint 5 km-es túra során 828-es magasságig jutottunk el. Sajnos a túra előtti napokba nagyon sok eső esett így felázott a talajon nehéz volt a haladás,helyenként bokáig süllyedtünk a sárban.  Vasárnapra egy buszkirándulás szerveztünk.

    Először 1060 méter magasan fekvő Brassó Poianaba, Brassó üdülő övezetébe utaztunk. Onnan felvonó kabinnal felmentünk Keresztény havasokba (1750 méterre, ahol még hó volt. A gerincen megtett rövid séta után megmásztuk az 1799 méter magas csúcsot. A diákok többsége először járt 1000 méter fölött, ráadásul itt még néhány centis hó fogadott minket, ami alkalmas volt egy hócsatára is. A csúcsról a tiszta idő miatt 50-80 km-es távolságra el lehetett látni, megcsodálhattuk a Déli -Kárpátok minden nagyobb hegységét a Bucec-től a Fogarasi-havasokig.

    A hegyi túra után meglátogattuk Erdély egyik legszebb városát Brassót. Körbevezettük a diákokat a városfalak mentén, a Fehér-bástyáról megmutattuk a kilátást, megnéztük a Katalin-kaput ill. a Takács-bástyát, majd a Cenk alól bementünk az óvárosba megnéztük a Fekete-templomot (Európa legkeletibb gótikus templomot) és a főteret ill. a város sétálóutcáit.

    Két hét alatt a diákok megismerték Sepsiszentgyörgyöt,  a záró napon pedig meglátogassuk a Kós Károly tervezte Székely Nemzeti Múzeumot, melynek kiállításain a diákok megismerkedhettek a múzeum történetével, a székelyek eredetével és néhány jellegzetes  székely tárggyal. Két alkalommal vasárnap ill. szerdán estére az érdeklődő diákok ingyenes belépőt kaptak a SEPSI SC futballmérkőzéseire.

     

    A program célja alapvetően megvalósult, a diákok két héten keresztül értelmes, érdemi szakmai gyakorlatotot végeztek. A gyakorlati helyeken tanultak szélesítették ismereteiket, az önálló munka lehetősége növelte az önbizalmukat ill. a szakma iránti elkötelezettségüket. Szinte minden diák elégedett volt a munka mennyiségével és minőségével, jóllehet szinte minden csoportnál voltak u.n. gyengébb napok. A programzáró megbeszélésen mindannyian azt nyilatkozták, hogy jó személyes kapcsolatot sikerült kialakítaniuk a «munkaadójukkal » és valójában sajnálják, hogy ilyen rövid volt a program, azaz még maradtak volna.

    A munkaadókkal ill. a VET center munkatársaival kialakított emberi kapcsolatokon keresztül megismerték egy idegen országban élő magyar kisebbség kultúráját, nyelvét, szokás-és gondolkodásmódját. Szinte minden diák megszerette ezt a kultúrát, tájat és szívesen visszatér majd turistaként is.

    Galéria

    KAPCSOLÓDÓ HÍREK


    Digitális Közösségi Alkotóműhely

    Digitális Közösségi Alkotóműhely

    Beszámoló a DKA -ban zajló projektről.

    2022. febr. 23.


    Nyári gyakorlat 2022.

    Nyári gyakorlat 2022.

    Tájékoztató a nyári gyakorlat teljesítésének rendjéről.

    2022. jan. 13.


    HM

    Vizsgamunka kiállítás

    Vizsgamunka kiállítás

    Végzős hallgatók vizsgamunkái

    2021. dec. 15.


    NMI


    Partnereink

    SZC logo

    Budapesti Komplex Szakképzési Centrum


    BKSzC Kozma Lajos Faipari és Kreatív Technikum

    1041 Budapest, Deák Ferenc u. 40.

    Telefon: +36(1)369-6655; +36(1)369-6299

    E-mail: kozmafa@kozmafa.hu

    OM azonosító: 203032 007

    Felnőttképzési nyilvántartás száma: E-001280/2015


    2024BKSzC Kozma Lajos Faipari és Kreatív Technikum